LIQUI MOLY zabeležil 50-odstotni upad dobička

Nemški proizvajalec olj in dodatkov se proti globalni krizi bojuje z ogromnimi vlaganji – promet v Sloveniji se je povečal za 26 odstotkov

Februar 2021 – Pandemija ni prizanesla niti nemškemu strokovnjaku za maziva, družbi LIQUI MOLY. Vseeno se je promet povečal za 7,1 odstotkov in dosegel nove rekordne vrednosti. V Sloveniji se je povečal za še več, za kar 26 odstotkov. Zaradi večmilijonskega programa vlaganj pa se je dobiček znatno zmanjšal. Direktor družbe Ernst Prost je vseeno prepričan: »Zahvaljujoč našim energičnim ukrepom rastem dalje in še naprej beležimo pozitivne rezultate. Naše dobro poslovanje v preteklih letih brez obveznosti do bank nam zdaj pomaga pri obvladovanju posledic te krize.«

Promet družbe LIQUI MOLY se je v letu 2020 povečal za 7,1 odstotkov in je znašal 611 milijonov evrov. K temu je prispevalo tudi poslovanje v Sloveniji, ki se je povečalo za 26 odstotkov. Družba LIQUI MOLY tukaj še nikoli ni dosegla takšnega obsega prometa. Glede na uničujoče posledice pandemije na globalno gospodarstvo in zmanjšanje globalne potrošnje olj in goriva je to odličen dosežek. Dohodek se je prepolovil na 25 milijonov evrov, vendar tudi zato, ker je srednje veliko podjetje med krizo vložilo skoraj 45 milijonov evrov v marketinške ukrepe. Poleg tega je družba zaposlila več kot 100 novih sodelavcev in sodelavk. Skupno število zaposlenih ob koncu leta 2020 je bilo tako 989. »Prešli smo v napad in zato izstopali od naših konkurentov. Kljub temeljitemu izvajanju higienskih ukrepov, zaščitnih ukrepov in delu od doma, smo bili ves čas na voljo svojim strankam ter smo zelo povečali svojo prisotnost v vseh vrstah medijev. Dejstvo, da rastemo, je zgolj logična posledica naših dejanj,« izbrano pot opisuje direktor družbe. Zavoljo odličnega izhodiščnega položaja družbe – bilančno vsoto v višini 208 milijonov evrov, lastnega kapitala v višini 168 milijonov evrov in razmerjem med dolgovi in lastnim kapitalom več kot 80 % – je imel strokovnjak za maziva dovolj moči, da je lahko izvedel potrebna vlaganja brez tujega kapitala in posojil. Slednja so se izplačala, pravi Ernst Prost: »Zahvaljujoč naši odločitvi smo ob koncu leta dosegli znatne koristi.« Hkrati pa je potrdil, da bi lahko družba LIQUI MOLY dosegla veliko večjo rast prodaje. »Na vseh področjih smo občutili pomanjkanje v gospodarstvu zaradi koronavirusa, skrajšanega delovnega časa zaradi omejitev gibanj in dela od doma pri naših dobaviteljih. Primanjkovalo nam je surovin, embalažnega materiala, etiket, pokrovov, občutno pa so se zmanjšale tudi logistične in tovorne kapacitete,« dodaja direktor.

Družbena odgovornost

Družba je zavoljo svoje družbene odgovornosti v letu 2020 znova krasila naslovnice. Dodatek zaradi koronavirusa za vse zaposlene in darovanje izdelkov v vrednosti 5,5 milijonov evrov gasilcem, reševalnim službam, organizacijam prve pomoči in drugim neprofitnim organizacijam so bili za srednje veliko podjetje nekaj samoumevnega. »V razmerah kot so te, moramo vsi držati skupaj in si pomagati, vsak pa mora storiti to, kar lahko za skupno dobro,« pravi Ernst Prost.

Solidne stopnje rasti doma

Za razliko od prejšnjih let se je promet družbe LIQUI MOLY v Nemčiji bolj povečal kot izvoz. Kljub vsemu so tudi izvozi zabeležili stabilno rast, kot npr. v ZDA in Kanadi.

 

Dobra rast v vseh segmentih

Skupno so bili uspešni vsi segmenti celovitega sortimenta. V osnovni dejavnosti družbe, proizvodnji motornih olj, se je promet povečal za 6,4 odstotkov. Dejstvo, da ljudje zaradi razmer manj potujejo in več časa preživijo doma, se odraža tudi v povečani prodaji izdelkov za motorna kolesa, kolesa in čolne.

 

Pregled

Leta 2019 sta bila julij in avgust rekordna meseca, vsak s skoraj 60 milijoni evrov prometa. Tudi promet novembra in decembra leta 2020 sodi med najboljše v zgodovini družbe. Ernst Prost meni, da je družba v izredno dobrem izhodiščnem položaju za leto 2021 in da jim bo znova uspelo doseči ali preseči rekordne dosežke v prometu: »Letos bomo želi sadove našega oglaševalskega napada v letu 2020; seveda pa bomo tudi v letu 2021 do konca pritisnili na plin in dali vse od sebe.« Da bi zagotovil nadaljnjo rast, proizvajalec maziv načrtuje dodatna vlaganja, zlasti v svojo lastno logistiko.

 

Fotografija:

Direktor družbe LIQUI MOLY Ernst Prost z zadovoljstvom zre nazaj na uspešno poslovno leto 2020.

 

O podjetju LIQUI MOLY

Z okoli 4000 izdelki ponuja podjetje LIQUI MOLY obsežen in edinstven asortiment avtomobilskih kemičnih izdelkov na svetu: motorna olja in dodatke, masti in paste, spreje in izdelke za nego avtomobilov, lepila in tesnilna sredstva. Podjetje LIQUI MOLY, ki je bilo ustanovljeno leta 1957, svoje izdelke razvija in proizvaja izključno v Nemčiji. Tukaj je vedno znova izbrano za najboljšo blagovno znamko motornih olj. Podjetje svoje izdelke prodaja v 150 državah, leta 2020 pa je pridelalo 611 milijonov evrov prometa.