Ne duha ne sluha o krizi pri podjetju LIQUI MOLY

Aprilski promet nemškega strokovnjaka za olje in dodatke je v primerjavi z lanskim letom 60 odstotkov večji

Velika rast prometa pri LIQUI MOLY se je nadaljevala tudi v aprilu. S 60 milijoni evrov je promet znašal 60 odstotkov več kot istega meseca lani, ki je že bil zaznamovan z zmanjšanjem povpraševanja zaradi pandemije. Vendar pa je tudi v primerjavi z aprilom 2019 promet večji za 26 odstotkov. “Leto smo začeli z veliko elana in tega nameravamo obdržati,” pravi direktor Ernst Prost.

S 65 milijoni evrov prometa je bila marec najuspešnejši mesec v zgodovini podjetja. “Tega v aprilu nismo mogli nadgraditi, vendar pa je celotna ekipa tudi ta mesec dosegla vrhunski rezultat,” pravi Ernst Prost. Kot je običajno, je bila rast na mednarodni ravni večja kot v Nemčiji, kjer ima LIQUI MOLY že velik tržni delež, zaradi česar je nadaljnja rast nekoliko težja.

Če si pogledamo prve štiri mesece letošnjega leta, lahko vidimo, da je LIQUI MOLY dosegel rast predvsem v tistih strateških regijah, v katerih je bil aktiven preko lastnih hčerinskih družb: v Italiji, Avstraliji in Južni Afriki se je promet v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojil in celo v ZDA in Kanadi, največjim trgom izven Nemčije, se je promet povečal za več kot 40 odstotkov.

Ta rast je tudi rezultat anticiklične strategije investicij preteklih 12 mesecev. “Poleg tega pa se nekatera konkurenčna podjetja še vedno niso prebudila iz zimskega spanja,” razlaga Ernst Prost. Vendar pa ima uspeh tudi drugo plat: “Zelo se moramo truditi, da dobimo dovolj surovin. Nato pa v obupu iščemo zabojnike za ladijski prevoz, da lahko naša olja in dodatke dostavimo do naših kupcev,” pravi Ernst Prost. “To je dnevna borba, vendar bomo tudi temu kos.”

Seveda tudi LIQUI MOLY v številnih državah občuti omejitve zaradi pandemije. Vendar pa zahvaljujoč svoji mednarodni mreži podjetje slabše poslovanje v eni državi izravna z močnejšim v drugi. “Na splošno pa je že mogoče opaziti, kako se gospodarstvo po svetu postopoma izboljšuje,” razlaga Ernst Prost. “Upamo, da se bomo lahko skozi leto vedno bolj vrnili k stari normalnosti.”