Z LIQUI MOLY je menjava olja za samodejne menjalnike še enostavnejša

Strokovnjak za maziva z GEar Tronic III predstavlja najnovejšo generacije uspešnega delavniškega koncepta

Še pred nekaj leti je bila menjava olja pri samodejnih menjalnikih zelo dolgotrajna in zapletena. Z Gear Tronic je nemški strokovnjak za olja in dodatke LIQUI MOLY delavnicam tlakoval pot to povsem samodejne menjave olja pri pretvornikih navora CVT in DSG. Z najnovejšo generacijo naprave Gear Tronic II je to delo še preprostejše in učinkovitejše.

Število vozil s samodejnimi menjalniku po vsem svetu je vedno večje. Tudi v državah, kjer je ročni menjalnik izredno priljubljen, je vendar opazen upad. Z naraščanjem priljubljenosti tega koncepta menjalnika, pa narašča tudi potreba po njegovem servisiranju. Strokovnjaki nemškega avtomoto kluba ADAC priporočajo zamenjavo olja s spiranjem z oljem na vsakih 100.000 kilometrov. “Ravno za to smo razviti in obstojno optimizirali koncept Gear Tronic za delavnice,” pravi David Kaiser. Pri podjetju LIQUI MOLY je zaposlen kot vodja oddelka za raziskave in razvoj.

Nova naprava Gear Tronic III v primerjavi s svojim predhodnikom izstopa po naslednjih izboljšavah: robusten 7-palčni barvni zaslon na dotik z optimiziranim prikazom nudi večji pregled. Na njem so prikazana tudi navodila za delo, vključno s pravimi adapterji in slikami iz prakse za priključke vozila. David Kaiser: “Celotna zbirka podatkov vozila z več kot 2000 modeli vozil in vsemi informacijami je sedaj na tej napravi. Dodatni nosilci podatkov in prijave v druge sisteme so sedaj stvar preteklosti.” To delovni postopek izredno poenostavi in pospeši.

Tudi sicer je zagotovljena omrežna povezava: servisne podatke je mogoče preko WLAN-a neposredno poslati na tiskalnik ali e-poštni naslov delavnice. In tudi redne in brezplačne posodobitve se bodo v prihodnje namestile samodejno preko interneta.

Optimiziran ni bil samo pretok podatkov, ampak tudi maziv: odkapna kad je bila povečana na prostornino 4,6 litrov, odtok pa razširjen.

Tudi barvno se tretja generacija jasno razlikuje od druge. Iz sive je postala črna. “To poenostavi vzdrževanje,” pravi David Kaiser. “Poleg tega je črna barva naše serije izdelkov Pro-Line za profesionalne uporabnike. Tako se nova naprava idealno sklada v sliko.”

LIQUI MOLY je napravo Gear Tronic prvič na trg uvedel leta 2015. Tri leta pozneje je sledila druga različica naprave – obe sta bila prodajna hita. Po vsem svetu se uporablja več tisoč naprav. “To me ne čudi, kajti delavnice lahko svoji servisni ponudbi tako dodajo tudi menjavo olja za samodejne menjalnike,” pravi vodja razvoja pri LIQUI MOLY.

“Nabava se je hitro amortizirala,” še pravi David Kaiser. “Kajti tako kot menjava motornega olja je pomembna tudi menjava tekočine za menjalnike. Sicer poleg neudobnega prestavljanja prihaja tudi do večje obrabe. Če olja ne zamenjate pravočasno, lahko v delci umazanije in kovinski ostružki v njem povzročijo drage mehanske škode v mehatroniki in menjalniku.”