26 odstotkov več prometa in 75 odstotkov več donosa pri LIQUI MOLY

Strokovnjak za olje in dodatke se s stabilno rastjo prebija skozi pandemijo in obvladuje težave z oskrbo blaga

Morda je prekletstvo uspeha: medtem, kot je bila včasih rast nemškega strokovnjaka za olje in dodatke LIQUI MOLY odvisna od povpraševanj, je sedaj od oskrbe s surovinami. V prvih devetih mesecih letošnjega leta je promet zrasel za 26 odstotkov na 554 milijonov evrov: tako visok še ni bil nikoli. “In lahko bi bil še višji, ko bi le prejeli dovolj sestavin za proizvodnjo naših olj in dodatkov,” je dejal direktor Ernst Prost.

“Tukaj ne gre zgolj za to, da so se naše nabavne cene močno povečale,” pravi Ernst Prost. “Nekatere surovine občasno sploh niso na voljo, četudi bi bili zanje pripravljeni odšteti zelo veliko denarja. Pri tem smo na istem kot v avtomobilski industriji, ki je zaradi pomanjkanja polprevodnikov morala zaustaviti svojo proizvodnjo.”

Kljub težavam pa je podjetje LIQUI MOLY zabeležilo ogromen dvig prometa. Ernst Prost: “Še pred tremi leti v dvanajstih mesecih nismo naredili toliko prometa, kot smo ga letos v devetih.” Od februarja je podjetje zabeležilo nov rekord za vsakokratni mesec. Ta rast je znatno večja na mednarodnem kot na nemškem trgu, kjer je LIQUI MOLY že trdno zasidran. V tujini pa je rast še posebej velika v tistih državah, v katerih LIQUI MOLY svoje široke ponudbe avtomobilske kemije ne prodaja, kot običajno, prek samostojnih uvoznikov, ampak z lastnimi hčerinskimi družbami: Na najpomembnejšem izvoznem trgu ZDA se je promet v prvih devetih mesecih povečal za skoraj 50 odstotkov, v Italiji celo za 130 odstotkov.

Istočasno se je donos v tem času povečal za 75 odstotkov. V tej številki se odražajo predvsem investicije v marketing, s katerimi se je podjetje pred letom dni borilo pred posledicami pandemije. To je takrat šlo v breme donos, ampak se je danes izplačalo.

Temu ustrezno je Ernst Prost optimističen tudi za zadnje četrtletje: “Če bomo nadaljevali s tem tempom, ne bomo dosegli zgolj novega rekorda pri prometu, ampak bomo zabeležili tudi največjo rast promet v reteklih letih – kljub pandemiji in pomanjkanju materiala.”